Media

Vad du måste tänka på om du använder WordPress

Ett av de absolut mest använda verktygen för att göra webbsidor är WordPress. Det används av företag, organisationer och privatpersoner. 28 procent av hela Internets sidantal drivs av WordPress. Det finns över 76 miljoner bloggar på wordpress.com. 50 000 webbsidor som använder WordPress startas dagligen. Stora företag som CNN, New York Post, National Post och Fortune.com använder WordPress.
För mer statistik: https://www.codeinwp.com/blog/wordpress-statistics/

Vad är WordPress? 
Det är ett gratis programpaket som gör det möjligt för dig att skapa en webbsida utan att egentligen kunna någon kod. Du kan lägga in bilder, text, videos och ljudfiler och börja producera det som du vill ha sagt. På wordpress.com kan du komma igång helt gratis och testa om det är din grej.
Att det är gratis innebär också att enormt många organisationer, mindre företag och kyrkor/föreningar använder verktyget. Det är lättanvänt, innehåller många bra funktioner och gör det möjligt att snabbt komma igång. Dessutom har det en så¨stor användarbas så man kan få goda tips var man än befinner sig i världen.

Vad ska man då tänka på om man använder eller vill använda WordPress?

  • En wordpressinstallation är utsatt för dem som vill hacka sidan.  Det görs för att man vill få kontroll på sidan för att kunna utföra attacker mot andra sidor eller skicka epost utan att kunna spåras. I vissa fall kan din webbhotellplats användas som lagringsplats för filer.
  • För det första; använd aldrig admin som användarnamn. Det är det första som testas. Välj ett svårare användarnamn.
  • För det andra; använd ett tillräckligt svårt lösenord. Det ska inte kunna gissas. Det kan vara tråkigt att ha ett lösenord som du inte själv kommer ihåg, men i slutändan kommer du att vara tacksam att du gjorde så.
  • För det tredje; uppdatera WordPress och de olika plugin du använder. Ett vanligt säkerhetshål är att man har en väldigt gammal wordpressinstallation eller icke uppdaterade plugins. Om ditt plugin har slutat att uppdateras avinstallera det och använd ett annat. Använd bara teman för din WordPress som används av tusentals personer och fått bra recensioner. Då vet du att ett sånt tema uppdateras.
  • För det fjärde; Använd någon form av brandvägg. All in One WP Security and Firewall är en bra sådan. Wordfence är en annan bra.
  • För det femte; ta säkerhetskopior med jämna mellanrum. Det finns användbara Plugins som tex BackupBuddy eller UpdraftPlus som fixar det på ett bra sätt.

Det var något av det allra viktigaste. Men måste man göra detta? Absolut. Principerna gäller i stort sett all form av datahantering. Utan uppdatering och säkerhet så är du sårbar för det hackare som ökar samtidigt som Internet ökar. Men ser du till att detta är en grundbult i ditt sätt att publicera med WordPress kommer du att kunna nå många läsare/tittare med det som du publicerar utan att flödet störs.

Relaterade artiklar

Back to top button