BönInspiration

”Världen har inte sett vad Gud vill göra med, för, i och genom den man som är fullt överlåten till honom”

Om D L Moody

Dwight Lyman Moody fick under ett besök i Storbritannien möta evangelisten Henry Varley. De satt tillsammans i en park i Dublin och Henry Varley sa ”Världen har inte sett vad Gud vill göra med, för, i och genom den man som är fullt överlåten till honom”. (The world has yet to see what God will do with and for and through and in and by the man who is fully consecrated to Him.)

D L Moody reflekterade över att han sa ”man” utan att definiera vilken sorts man det var frågan om, utan helt enkelt en man, vilken som helst. Orden fortsatte att ringa i hans sinne och han bestämde sig att försöka bli den mannen.

Så började Moody söka Guds kraft och vid ett tillfälle på New Yorks gator fick han uppleva hur han blev fylld av Guds Andes kraft.

När han sedan besökte England i juni 1872 hände en märklig sak. I en kyrka där Moody predikade kom Guds Ande så vid inbjudan för dem som ville blir kristna reste sig flera hundra människor. Moody trodde att de missförstått honom och bad dem som ville bli kristna att komma till bönerummet. Det blev kö och Moody visste inte vad han skulle göra så han sa att de som verkligen menade allvar skulle komma och tala med pastorn nästa kväll.

Moody åkte till Irland men fick ett meddelande efter någon dag att han skulle återvända till London eftersom väckelsen brutit ut. På måndagkvällen hade det varit fler som sökt sig till rådgivningsrummet än på söndagen. Moody återvände och hade en 10 dagars möteskampanj. 400 personer blev medlemmar i församlingen.

Så fortsatte det. Moody kom till USA:s storstäder och överallt samlades skaror med människor. Tusentals blev kristna. När Svenska Missionsförbundets ledare P.P. Waldenström kom till USA så mötte han Moody. En kyrkohistoriker menar att Moodys väckelsekampanjer spelat en större roll för SMF: s bildande än vad många anat.

Moody var en bönens och Bibelns man. Han började försöka lära sig Bibeln utantill och gjorde det mellan kl. 4 och 6 på morgonen. Han studerade bland annat ämnesvis tills han helt kunde det ämne det gällde. Man räknar med att Moody ledde 1 miljon människor till Jesus.

Charles Finney och D L Moody var de stora väckelsepredikanterna i USA under 1800-talet. Vid 1800-talets början var det 1 på 16 personer i USA som var medlem i någon församling. Vid 1800-talets slut var det 1 av 4 som tillhörde en evangelisk, protestantisk kyrka.

Utdrag från boken Stora Väckelser av Stig Hällzon samt följande: http://www.christianitytoday.com/history/people/evangelistsandapologists/dwight-l-moody.html

En fullständig biografi på Internet:
http://www.biblebelievers.com/moody/

 

Relaterade artiklar

Back to top button