BlandatKyrkaLedarskap

Hur satsar kyrkorna på barn i läsåldern?

Åke Olofsson berör en viktig fråga i artikeln ”Är den kristna barnboken död?” (1 mars): vårt ansvar för att barn i bokslukaråldern får tag i goda kristna värderingar.

Vi minns den ideologiska medvetenhet som präglade vår uppväxt. Församlingar och förlag var inriktade på att bidra till att barn och ungdomar hade nära till läsning där en kristen värdegrund utgjorde en bas.

I arbetet med barnmagasinet ”just de’” har vi sett hur stödjande material i form av artiklar utifrån Barnkonventionen bekräftar barns rätt att ha en egen tro och ger ett stöd till de barn som redan har kristna värderingar. I åldern 9-12 grundläggs värderingar som håller livet ut.

Är detta en bortglömd ålder i kyrkornas verksamhet?

9–12-åringar har en tendens att vara följsamma och lär sig snabbt att hantera förändringar. De skapar inte så mycket besvär i våra kyrkor. De följer fortfarande sina föräldrar till olika sammanhang, även tråkiga. Kanske detta bidrar till att de glöms bort?

I vårt arbete med ”just de’” har vi vid några tillfällen stött på stora församlingar och till och med större kyrkliga sammanhang där budgeten för denna ålder varit försumbar eller obefintlig. I det nybildade söndagsskolenätverket kommer det finnas olika verktyg. Men redan när detta arbete steg för steg tar gestalt så formar tusentals 9–12-åringar sina värderingar dag för dag.

Åke Olofssons artikel blir till ett upprop som vi vill förstärka: Se till att goda värderingar finns tillgängliga för de barn du ser omkring dig och använd det som passar för slukaråldern!

Marie Arnfjell, ansvarig utgivare för barnmagasinet ”Just de´”
Roger Arnfjell, webbredaktör för ”Just de´”
Artikel i tidningen Dagen – mars 2013

Relaterade artiklar

Back to top button